U ontwerpt elektro? Zorg er dan zeker voor dat zoveel mogelijk componenten en materialen gerecycleerd kunnen worden. Alvast enkele tips om u op weg te helpen:
- Ga na welke onderdelen of materialen verwerkers uit het product halen aan het eind van zijn levensduur. Hoe eenvoudiger ze gevaarlijke en waardevolle materialen kunnen verwijderen, hoe meer ze kunnen recycleren.
- Zorg dat men de componenten die snel slijten of vaak vervangen moeten worden, makkelijk kan verwijderen. Hou er ook rekening mee dat herstellers een vervangende component toevoegen. Hoe eenvoudiger de vervanging, hoe langer de levensduur van het product.
- Vermijd schadelijke componenten. Kan het apparaat niet zonder? Zorg dan dat afvalverwerkers ze eenvoudig kunnen verwijderen uit het afgedankte apparaat.
Inspiratie nodig? Ecodesign is een online trefpunt voor duurzame productinnovatie. U vindt er nog tientallen andere ontwerptips voor een optimale recyclage van afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA).
Wilt u uw ontwerp laten analyseren?
Voor een diepgaande analyse neemt u het beste contact op met Recupel. Die organisatie is verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van alle afgedankte elektrische en elektronische toestellen (AEEA).
Ook de vergunde verwerkers van AEEA kunnen u helpen. Zij weten welke waardevolle materialen er in uw product zitten en wat de belemmeringen voor een optimale recyclage zijn. Een lijst van vergunde verwerkers vindt u op de website van de OVAM. Wilt u rechtstreeks met recyclagebedrijven praten, dan kunt u terecht bij de federatie Denuo. Zij kunnen u helpen met hun contacten en expertise.
Kringwinkels zijn de experten op het vlak van hergebruik. Komosie, de koepel van milieuondernemers in de sociale economie, helpt u graag verder met expertise of contacten in de sector.
U kunt de minimale voorwaarden voor de verwerking van AEEA ook zelf nagaan. Ze staan vermeld in Vlarem II, het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning, meer bepaald in artikel 5.2.2.5.2 §9 en §10.
|