Het loont de moeite om op regelmatige basis de inhoud van uw afvalcontainers te controleren, en dit zowel qua hoeveelheid als qua kwaliteit.
Om meerkosten bij de ophaling te vermijden, vult u uw afzetcontainers best niet overvol. Ook bij rolcontainers is het zinvol om de vullingsgraad te controleren, om na te gaan of de afgesproken ophaalfrequentie met de inzamelaar wel de juiste is.
De inzameling van restafval is duur. Daarom loont het de moeite om deze containers met restafval af en toe onder de loep te nemen. Uw afvalinzamelaar moet u wijzen op fout gesorteerd afval in uw restafvalcontainer en kan uw container laten staan en/of kosten doorrekenen indien uw restafval nog te sorteren afval bevat. Ga na bij wie deze meldingen van non-conformiteiten toekomen. Kan deze persoon beslissingen nemen over afval of moet er een procedure afgesproken worden zodat de info over de sorteerfouten bij de juiste personen terecht komt?
Vanaf januari 2026 zal de restafvalcontainer bij bedrijven gefactureerd worden op basis van gewicht. Minder restafval betekent dan ook minder kosten. De goede sorteerder wordt zo beloond.
Welk afval zit er verder nog in grote hoeveelheden in uw restafval? Vanwaar komen die fracties? Komt het overeen met uw verwachtingen? Welke maatregelen kunt u nemen om het restafval nog te verminderen bv. door in te zetten op preventie?
Bespreek de resultaten op de werkvloer, denk samen na hoe u het restafval kunt verminderen en neem de nodige maatregelen.
De containers met gesorteerd afval controleert u best ook eens. Foute sortering maakt de recyclage moeilijker. Heb je twijfels over het sorteren van een bepaalde afvalstroom? Neem contact met je inzamelaar.
|