Beperk uw grondstoffenverlies met deze ‘goede huisvader’-maatregelen voor de aardappel-, groente- en fruitverwerkende industrie. Ze kosten weinig moeite en geld en verdienen zichzelf terug.
U kan hiermee aan de slag in de verschillende stappen van uw productieproces:
- Ontvangst en voorbehandeling
- Beperk organisch afval door afspraken te maken met telers. Dat gaat over het aanleveren van producten (bv. het beperken van tarra), maar ook over het beperken van de stock (om bederf te voorkomen);
- Bemonster slim en hergebruik het bemonsteringsmateriaal als dat kan;
- Koop hulpstoffen in bulk aan in plaats van in kleine verpakkingen;
- Stel de fruit- en groenteschillers af in functie van de aangeleverde grondstoffen (grootte, kwaliteit en vervuiling).
- Omvang reduceren en soorten vermengen
- Beperk sorteer- en morsverliezen door opvangbakken en spatschermen te plaatsen.
- Bereiding
- Conserven: ontlucht vloeistoffen, zodat ze niet opschuimen tijdens het afvullen.
- Algemeen
- Voer grond- en hulpstoffen in bulk aan;
- Beperk de opslagtijden.
In de iBBT-tool van VITO vindt u de beste beschikbare milieutechnieken uit verschillende sectoren.
Bekijk zeker ook het referentiedocument over de Best Beschikbare Technieken in de voedingsmiddelen- en zuivelsector (BREF FDM). De BREF wordt momenteel herzien.
De tips hierboven hebben de volgende BREF-referenties:
- §4.1.7.3, §4.1.9.1/2 en §5.1
- §4.1.7.6 en §5.1
- §4.1.7.2 en §5.1.4.9
|