In de vlees- en visverwerkende productie kunt u heel wat afval en dierlijke bijproducten voorkomen of beperken door deze maatregelen in te voeren:
- maak enkel gebruik van verse of vers ingevroren grondstoffen;
- minimaliseer grondstofverlies via de afvalstroom door:
- de opslagduur van bederfbare materialen te beperken;
- vis beter en efficiënter schoon te maken, te snijden en te fileren;
- apparatuur aan te passen of te optimaliseren (bv. beperking van slicingverliezen);
- kookverliezen te beperken door vleeswaren in gesloten verpakkingen te bewaren;
- optimaliseer het afvulproces door:
- checkwegers of automatische machines te gebruiken om het gewicht van producten te meten;
- tijdens het vullen zo weinig mogelijk te morsen;
- voorkom dat materiaal op de grond valt door gebruik te maken van:
- bredere transportbanden (en door die beter af te stellen en regelmatig te vervangen);
- spatbeschermers, schermen of flappen;
- opvangbakken, druipschalen of goten.
Hoeveel u met die acties kunt besparen, hangt af van de specifieke situatie van uw bedrijf. Bestaande installaties (bv. checkwegers, spatbeschermers, goten, kookverpakkingen) en processen aanpassen of uitbreiden brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Tegelijk bespaart u omdat u minder grondstoffen verbruikt en minder betaalt voor de afvoer en verwerking van uw afval.
In de iBBT-tool van VITO vindt u de beste beschikbare milieutechnieken uit verschillende sectoren.
|