Door uw bedrijfsactiviteiten produceert u afval. Net als thuis bent u als bedrijf verplicht om uw afval te sorteren. Toch is de wetgeving voor bedrijfsafval niet helemaal hetzelfde als voor huishoudelijk afval.
Als bedrijf moet u naast uw afval sorteren ook een overzicht van de door uw bedrijf geproduceerde afvalstoffen bijhouden. Dit register geeft u ook een beter zicht op de afvalstromen in uw organisatie en helpt u bij het optimaliseren van uw afvalbeheer.
Hieronder vindt u drie tips waar u meteen mee aan de slag kan gaan:
1. Gebruik het online afvalstoffenregister van OVAM om uw afvalstoffenregister bij te houden. Het online afvalstoffenregister is een onderdeel van Cirkeltips, u vindt het terug onder Mijn afvalgegevens > Mijn afvalstoffenregister. Het online afvalstoffenregister is gebaseerd op best practices van bedrijven en milieucoördinatoren.
2. Verzamel goed de afgiftebewijzen van uw inzamelaar! Uw inzamelaar is bij de ophaling van uw afvalcontainers verplicht u een afgiftebewijs te overhandigen waar volgende gegevens op staan opgelijst:
- uniek volgnummer,
- datum van vervoer,
- naam en adres van de afvalstoffenproducent en het adres van verzending van de afvalstoffen,
- naam, adres en registratienummer van de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar, indien van toepassing,
- naam, adres en registratienummer van de vervoerders,
- naam, adres en ondernemingsnummer van de verwerker, met vermelding van de aard van de verwerking (R- of D-code) en de gebruikte techniek van de verwerking,
- omschrijving, hoeveelheid in ton, chemische samenstelling en de EURAL-codes van de afvalstoffen fysische eigenschappen van de afvalstoffen,
- type en aantal verpakkingen,
- speciale instructies voor het transport, indien van toepassing.
Deze gegevens kunnen dan gebruikt worden om uw afvalstoffenregister maandelijks aan te vullen.
Het online afvalstoffenregister laat u toe deze digitaal op te slaan als bijlagen. U kan ook kiezen om maandelijks een herinnering te ontvangen om uw afvalstoffenregister aan te vullen.
3. Denk ook aan atypische afvalstromen!
In uw bedrijf zijn er misschien ook een aantal afvalstromen waar u mogelijk niet bij stilstaat, dit kan bijvoorbeeld gaan over een ontmantelde mazouttank, bepaalde sloop-of renovatiewerken of afval dat u meegeeft met de huishoudelijke ophaalronde of brengt naar het plaatselijk recyclagepark (bv. afgedankte elektronische apparaten, glas, piepschuim,…). Ook deze afvalstromen houdt u in uw afvalstoffenregister bij om een volledig zicht te krijgen op de geproduceerde afvalstromen in uw bedrijf.
Deze Cirkeltip kwam tot stand binnen het door VLAIO gesubsidieerde project AFVALorisatie van Agoria en Sirris in samenwerking met de OVAM.
|