 Wanneer je erin geslaagd bent om in je bedrijf kleurloze folies van monomateriaal in te zamelen in de daarvoor bedoelde foliezakken (zie tip 401) is het tijd geworden om ook de logistiek van deze afvalstroom te optimaliseren.
Vanuit de VLAREMA-wetgeving is het toegelaten om droge, niet-vervuilende afvalfracties samen te laten inzamelen. Zo kan u de inzameling van folieafval in veel gevallen combineren met de inzameling van een andere afvalstroom (zoals bv. papier en karton). Bij gevolg kan u deze inzameling laten combineren met slechts één transport. De enige voorwaarde die een inzamelaar hiervoor zal stellen is dat hij de fracties zonder extra kosten van elkaar kan scheiden (m.a.w. de folies mogen niet los in de container bij het papier en karton gegooid worden maar moeten in een foliezak verzameld worden in de container).
Wanneer u deze stappen heeft gezet, zou uw folieafval geen geld meer mogen kosten en wanneer u een aanzienlijke hoeveelheid hebt, kan het u zelfs geld opbrengen!
Een kost wordt opbrengst?
Eens de folie is opgehaald door een inzamelaar is het verhaal nog niet afgelopen. Door kennis op te doen over de verwerkingswijze van deze folies, hebt u een bredere basis om in gesprek te gaan met uw inzamelaar of verwerker.
Na de inzameling worden de kunststoffolies gesorteerd. Omdat u dit als aanbieder van folies al heeft kunnen realiseren, is deze stap niet van toepassing. De verwerker zal in een volgende stap de ingezamelde kunststoffen vermalen en opnieuw tot granulaat hersmelten. Dit granulaat wordt daarna door de folieproducent vaak nog vermengd met ‘virgin’ materiaal (zoals booster polymeren).
Nu u dit weet, kan het daarom ook zinvol zijn om samen met uw leverancier van folies deze waardeketen eens te exploreren.
Deze Cirkeltip kwam tot stand binnen het door VLAIO gesubsidieerde project AFVALorisatie van Agoria en Sirris in samenwerking met de OVAM.
|