 Niets gaat verloren
Plastic leent zich vrij goed tot recyclage, op voorwaarde dat men de verschillende soorten correct sorteert (HDPE, PVC, PET …). Deze soorten moeten verplicht apart worden gerecycleerd om een onberispelijk eindproduct te bekomen.
- Het plastic wordt eerst gesorteerd om de verschillende polymeren van elkaar te scheiden. Dat wordt meestal manueel op een transportband gedaan.
- Elk lot plastic wordt gewassen en vermalen.
- Het vermalen plastic wordt daarna nog een keer gesorteerd door flotatie. Dankzij deze methode kunnen de polymeren worden gescheiden afhankelijk van hun dichtheid: zware polymeren zinken, lichte polymeren blijven aan de oppervlakte drijven.
- De polymeren worden ook per kleur gesorteerd dankzij een optische NIR-sensor (Near Infrared).
De laatste fase verschilt per geval:
- ofwel worden de polymeren gesmolten en geëxtrudeerd (spuitgieten): ze worden door een schroef via een buis naar buiten geduwd en komen er homogeen uit in de vorm van een worst. Deze ‘worsten’ worden vervolgens versneden om er granulaten van te maken.
- ofwel wordt de polymeren vermalen voor het vervaardigen van agglomeraten.
Die granulaten en agglomeraten worden vervolgens gebruikt in nieuwe productieprocessen.
- Zo niet, maken recyclagebedrijven hun eigen producten en is er geen tussentijdse extrusie nodig.
Het gebruik van recyclaat
Granulaten en agglomeraten die het resultaat zijn van recyclage kunnen vervolgens dienen als grondstoffen voor de productie van nieuwe plastics. Polymeren behouden hun eigenschappen en kan dus worden hergebruikt.
Deze recyclagevorm is rendabel als er van tevoren goed werd gesorteerd. Je kunt maar een hoogstaand product verkrijgen als het granulaat en het agglomeraat van de polymeren voldoende zuiver en homogeen zijn.
Meer info over de mogelijkheden? Neem contact op met Valipac!
|