 Vanaf 1 januari 2021 wordt er een nieuwe stroom toegevoegd aan de sorteerverplichting voor bedrijven. Naast de 21 verplicht selectief in te zamelen stromen voor bedrijven, wordt ook de verplichting opgelegd om het organisch en biologisch afval (keukenafval, etensresten en levensmiddelenafval) samen te scheiden in een aparte afvalbak.
Daarnaast treedt er in Vlaanderen op 1 januari 2021 een verbod in werking dat stickers op fruit en groenten verbiedt.
Voor wie geldt de verplichting tot selectieve inzameling van OBA?
De selectieve inzameling van organisch en biologisch afval gebeurt in verschillende fases. Vanaf 1 januari 2021 geldt de nieuwe sorteerverplichting voor:
- Super-en hypermarkten met een netto verkoopsoppervlakte van vierhonderd vierkante meter
- Bedrijven waar regelmatig en minstens éénmaal per week warme maaltijden worden geserveerd of bereid. Hiertoe behoren volgende sectoren:
- Onderwijsinstellingen met meer dan 300 leerlingen
- Ziekenhuizen en psychiatrische ziekenhuizen met meer dan 25 erkende bedden
- Woonzorgcentra met een erkende capaciteit van meer dan 30 bedden
- Penitentiaire inrichtingen
- Kazernes van de strijdmachten met meer dan 100 werknemers
- Bedrijven en instellingen met meer dan 100 werknemers
- Retaurants, brasserieën en hotels met meer dan 50 maaltijden per dag
- Feestzalen en polyvalente zalen met een capaciteit van meer dan 250 zitplaatsen
- Cateringbedrijven
- Super-en hypermarkten met een verkoopsoppervlakte van minstens vierhonderd vierkante meter
Blijf op de hoogte van de nieuwe sorteerverplichting(en) voor bedrijven en schrijf je in op de OVAM-nieuwsbrief.
Deze verplichting geldt vanaf 01/01/2023 voor ALLE BEDRIJVEN
Alle bedrijven die 80 kg of meer biologisch en organisch afval produceren MOETEN hun biologisch afval laten afvoeren door een private inzamelaar. Bedrijven die minder dan 80 kg biologisch afval per week produceren, kunnen aansluiten bij de gemeentelijke GFT-ronde.
|