 Vanaf 1 januari 2021 wordt er een nieuwe stroom toegevoegd aan de sorteerverplichting voor bedrijven. Naast de 21 verplicht selectief in te zamelen stromen die u nu al sorteert, wordt ook de verplichting opgelegd om het organisch en biologisch afval (keukenafval, etensresten en levensmiddelenafval) samen te scheiden in een aparte afvalbak.
Daarnaast treedt er in Vlaanderen op 1 januari 2021 een verbod in werking dat stickers op fruit en groenten verbiedt.
- Voor wie geldt de verplichting tot selectieve inzameling van OBA?
De selectieve inzameling van organisch en biologisch afval gebeurt in verschillende fases. Vanaf 1 januari 2021 geldt de nieuwe sorteerverplichting voor:
- Super-en hypermarkten met een netto verkoopsoppervlakte van vierhonderd vierkante meter of meer
- Bedrijven waar regelmatig en minstens éénmaal per week warme maaltijden worden geserveerd of bereid. Hiertoe behoren volgende sectoren:
- Onderwijsinstellingen met meer dan 300 leerlingen
- Ziekenhuizen en psychiatrische ziekenhuizen met meer dan 25 erkende bedden
- Woonzorgcentra met een erkende capaciteit van meer dan 30 bedden
- Penitentiaire inrichtingen
- Kazernes van de strijdmachten met meer dan 100 werknemers
- Bedrijven en instellingen met meer dan 100 werknemers
- Restaurants, brasserieën en hotels met meer dan 50 maaltijden per dag
- Feestzalen en polyvalente zalen met een capaciteit van meer dan 250 zitplaatsen
- Cateringbedrijven
Randopmerking medische sector: Etensresten van patiënten worden niet als medisch afval beschouwd omdat zij niet voorkomen uit een geneeskundige behandeling zoals omschreven in art. 1.2.1, 26° van het Vlarema. Een uitzondering hierop zijn bordresten afkomstig van patiënten die omwille van de bepalingen vermeld in punt 1.1 van bijlage 5.2.3.A in quarantaine verblijven om medische redenen mogen niet met het OBA worden ingezameld
Blijf op de hoogte van de nieuwe sorteerverplichting(en) voor bedrijven en schrijf je in op de OVAM-nieuwsbrief.
Vanaf 1 januari 2024 zal deze verplichting gelden voor alle bedrijven.
Wanneer uw bedrijf wekelijks niet meer dan één standaardcontainer keukenafval/etensresten produceert dan kan u kiezen om aan te sluiten bij de gemeentelijke GFT-ronde. Neem hiervoor steeds contact op met uw lokale afvalintercommunale om deze mogelijkheid te bespreken. Produceert u meer dan dat, dan moet u dit afval laten afvoeren door een private inzamelaar.
|