Medium-density fibreboard of MDF is houtplaat gemaakt uit zeer fijngemalen houtvezels en kunstharslijn dat vervolgens geperst is tot middelhoge dichtheid.
Door het toevoegen van de lijm wordt MDF ingedeeld als niet verontreinigd behandeld houtafval. De lijm maakt ook het recycleren als materiaal moeilijk. Zo zorgt het breken van de vezels tijdens de recyclage ervoor dat MDF niet als grondstof kan gebruikt worden in de spaanplaatproductie.
Recent werden er een aantal manieren gevonden om dit MDF materiaal toch als materiaal te recycleren.
Case Act & Sorb
Act & Sorb ontwikkelde een proces waarbij MDF-afval omgezet kan worden in actief kool. Deze actief kool vormt een meer dan waardig alternatief voor actief kool geproduceerd uit onder andere hout, steenkool, … De geproduceerde actief kool kan voor diverse industriële toepassingen, zoals lucht-, water- en bodemzuivering, ingezet worden. Afhankelijk van de toepassing waarin de actief kool gebruikt is, kan deze (in de meeste gevallen) door wassen of thermisch geregenereerd worden.
Het proces bij Act & Sorb is voor verschillende milieu-aspecten positief:
- het biedt een oplossing voor een afvalstroom die momenteel enkel energetisch gevaloriseerd kan worden;
- het zorgt ervoor dat steenkool, of primair hout, niet meer moeten aangesproken worden voor de productie van actief kool;
- de energetische en CO2 balans van het Act & Sorb proces is veel positiever dan de energetische en CO2 balans van het oorspronkelijke proces om actief kool te produceren;
- de gassen die bij het proces vrijkomen worden omgezet in groene warmte en stroom.
Case Unilin
Unilin ontwikkelde een recyclagetechniek voor MDF- en HDF afval. De technologie is gebaseerd op een behandeling met stoom onder hoge druk die de MDF vezels losmaakt uit de MDF matrix. De losgemaakte vezels kunnen opnieuw ingezet worden in MDF productie.
In eerste fase richt Unilin zich louter op productieafval. In een latere fase willen ze ook externe afvalstromen aantrekken.
Case PRIMA-2
Tenslotte is er het PRIMA-2 project, met Vlaamse en Nederlandse partners. Het betreft een project dat mikt op de recyclage van MDF door middel van een verdere scheiding in stromen geschikt voor recyclage in de spaanplaatindustrie en stromen geschikt voor thermische conversie (pyrolyse). De pyrolyseproducten die beoogd worden zijn melamine, methylacrylaat en fenolen. Melamine wordt verwerkt in de chemische industrie. De fenolen worden ingezet in de productie van formaldehydeharsen, die gebruikt worden in de spaanplaatproductie. Het vulmiddel (TiO2) wordt ook teruggewonnen met oog op gebruik als pigment in verven. Momenteel loopt dit PRIMA-2 project op laboschaal.
|