In de horeca komen naast de klassieke PMD-verpakkingen zoals blikjes en flesjes ook heel wat andere verpakkingen vrij, vooral in de zones waar eten bereid wordt. Ze lijken heel sterk op de verpakkingen die we thuis sorteren, maar ze zijn vaak een stuk groter, of ze bevatten producten die we thuis niet gebruiken. Denk maar aan grootverpakkingen van sauzen, kruiden of dranken, gasflessen en plastic folies. Maar welke verpakkingen mag je nu bij PMD sorteren en welke niet?
Fost Plus ontwikkelde een aangepaste affiche met typische verpakkingen uit de keuken van een horecazaak waar mogelijks twijfel over kan ontstaan of ze als PMD gesorteerd mogen worden. Voor al uw klanten of bezoekers verwijzen we graag naar de PMD-sorteerregels die ze thuis toepassen.
Je kan de affiche downloaden of bestellen via de Sorteerwinkel van Fost Plus.
En waar plaats je dan best die vuilnisbakken? Een selectie van enkele tips:
In een self-servicezaak
- Plaats sorteereilanden waar klanten je zaak binnenkomen of verlaten.
- Stem de grootte af op het verwachte volume en vermijd overvolle bakken.
- Groepeer de afvalbakken voor de verschillende materialen – PMD en restafval, en eventueel papier-karton en organisch afval – in sorteereilandjes.
In de keuken
- Bepaal welk afval in welke zone vrijkomt.
- Plaats afvalbakken voor elke afvalstroom.
- Plaats de afvalbakken altijd samen in eilandvorm.
Op het verzamelpunt
- Voorzie een verzamelplaats met grote containers per type afval.
- Identificeer elke verzamelcontainer met een sticker.
- Geef duidelijke instructies aan het personeel.
Alle info kan je raadplegen via https://www.fostplus.be/nl/sorteren/buitenshuis-sorteren/sorteren-in-de-horeca
|