 Het bedrijfsleven is volop in actie geschoten om de klimaatsverandering terug te dringen. De circulaire economie zal daar een cruciale rol in spelen. De interesse in circulair ondernemen neemt sterk toe, maar de transitie naar een volledig circulair bedrijfsmodel is complex. Vaak gaapt er nog een diepe kloof tussen de inspiratiefase en de implementatiefase. Deze drie lessen moeten je als circulair ondernemer op weg zetten:
- Het ontwikkelen van een innovatief circulair businessmodel is géén standaard R&D-project. Het is cruciaal om de aannames in het circulair model snel te testen om snel met klanten en andere stakeholders te praten om een idee te krijgen van de haalbaarheid. Daar wacht je beter niet mee tot de circulaire oplossing al op punt staat.
- Een gestructureerde procesaanpak biedt houvast en zorgt voor het noodzakelijke overzicht. Dat proces overstijgt ook het product. Te veel circulaire ondernemers staren zich blind op het product, terwijl een circulair model evengoed gaat over afval, over transport, over opslag, over uitstoot, over eigenaarschap, over gedrag, over relaties,…
- De ervaring heeft duidelijk aangetoond dat het delen van kennis, expertise en netwerken vruchten afwerpt. Een slagkrachtig ecosysteem kan ook circulaire ondernemers een enorme boost geven. Het is daarom belangrijk om een sterk partnernetwerk uit te bouwen om tot circulaire innovaties te komen.
Het proefproject Expeditie Circulair van Agoria, Sirris en VITO duurde een jaar en is een cruciale eerste stap in het uitbouwen van een ecosysteem om circulaire ondernemers te ondersteunen en de circulaire economie aan te zwengelen. Dankzij het proefproject kon ook Sirris bijkomende inzichten verwerven die we opnieuw delen om bedrijven verder te helpen op hun weg naar een circulaire aanpak. Voor meer info klik hier.
Deze Cirkeltip kwam tot stand binnen het door VLAIO gesubsidieerde project AFVALorisatie van Agoria en Sirris in samenwerking met de OVAM.
|