Moet u een nieuw preventieplan verpakkingen opmaken en indienen bij de Interregionale Verpakkingscommissie (IVCie)? Sirris en Agoria kunnen u bij deze materie begeleiden.
Zo'n preventieplan kan verplicht zijn, maar het kan ook gewoon interessant zijn om na te denken over bijkomende preventiemaatregelen in uw bedrijf. In beide gevallen zal het uitwisselen van ideeën en goede praktijken met andere bedrijven een meerwaarde betekenen.
- Wanneer is zo'n plan verplicht?
Overeenkomstig het Samenwerkingsakkoord van 2008 betreffende preventie en beheer van verpakkingsafval moet elk bedrijf dat aan één van volgende voorwaarden voldoet een algemeen preventieplan verpakkingen opmaken en indienen bij de IVCie tegen uiterlijk 30 juni 2019:
- Verpakkingsverantwoordelijke* A voor minstens 100 ton eenmalige verpakkingen
- Verpakkingsverantwoordelijke* (A + B +C +D) voor minstens 300 ton eenmalige verpakkingen
*Het Samenwerkingsakkoord verpakkingsafval onderscheidt vier categorieën verpakkingsverantwoordelijken: A: verpakker; B: invoerder; C: ontpakker van ingevoerde verpakking; D: producent of invoerder van serviceverpakkingen.
De beide voorwaarden moeten worden bekeken om na te gaan of al dan niet een algemeen preventieplan moet worden opgesteld.
- Wat brengt een preventieplan?
Het preventieplan beschrijft de geplande maatregelen en de cijfermatige doelstellingen voor de komende drie jaar. Het richt zich op het verminderen van de hoeveelheid verpakkingsafval en de daaraan verbonden impact van het verpakkingsafval op het vlak van schadelijkheid voor mens en milieu.
Een preventieplan bouwt steeds voort op het vorige plan. De IVCie houdt wel rekening met 'de wet van de algemene meeropbrengsten'. Indien in het verleden reeds veel preventie-inspanningen zijn geleverd, wordt het immers steeds moeilijker om bijkomende maatregelen te nemen, tenzij die door nieuwe technologieën mogelijk zouden worden. Een preventieplan gaat dan ook steeds uit van de evaluatie van het vorige plan.
- Wat moet er allemaal in een preventieplan verpakkingen staan?
In een preventieplan verpakkingen moet u rekening houden met een veelheid aan factoren. De uiteindelijke hoeveelheid geproduceerde verpakkingsafval hangt dus van verschillende factoren af. Dit oorzaak-gevolgschema om verpakkingsafval aan te pakken, geeft u een goed idee met welke actiedomeinen u zeker rekening moet houden.
Het delen van goede praktijken biedt uiteraard altijd een meerwaarde. Nog belangrijker is wat we van elkaar kunnen leren over de kosten en baten van de reeds genomen acties. Daarom willen Sirris en Agoria verpakkingsverantwoordelijken regelmatig samenbrengen tijdens een workshop, om na te denken over mogelijk in te zetten preventiemaatregelen.
Meer informatie hierover kan u krijgen bij Agoria bij Heidi Van Waes (heidi.vanwaes@agoria.be ) of kijk even op www.agoria.be .
Deze Cirkeltip kwam tot stand binnen het door VLAIO gesubsidieerde project AFVALorisatie van Agoria en Sirris in samenwerking met de OVAM.
|