 Piepschuim of geëxpandeerd polystyreen kan zeer makkelijk worden gerecycleerd. Hoogstwaarschijnlijk bent u in uw dagelijks leven omringd door piepschuim …
Niets gaat verloren
Piepschuimblokken (EPS) worden eerst verzameld door recyclageparken of gespecialiseerde bedrijven.
De blokken worden eerst gesorteerd en ontdaan van alle vuil. Daarna worden ze vermalen zonder de bolletjes te vernietigen waaruit ze zijn opgebouwd. Vervolgens ondergaan ze een transformatieproces dat verschilt naargelang het eindgebruik.
Alles wordt hergebruikt
Nieuw in combinatie met oud: isolerende tegels en verpakkingen
Wit, proper en droog geëxpandeerd polystyreen wordt vermalen zonder de bolletjes te vernietigen waaruit ze zijn opgebouwd.
Die bolletjes zullen opnieuw worden gebruikt om nieuwe verpakkingen of isolerende platen en tegels te maken.
Een nieuw leven: van piepschuim tot harde plastic
Piepschuim kan ook worden geëxtrudeerd om een polystyreen granulaat te verkrijgen dat kan dienen als grondstof in de plasticindustrie, om cd-boxen, kapstokken, straatmeubilair … te vervaardigen.
Piepschuim als grondstof voor isolerende mortel
De bolletjes die uit de eerste transformatie overblijven, worden gemengd met cement, hulpstoffen en vermiculiet (isolerend materiaal). Dat mengsel wordt vervolgens in zakken verpakt en op de markt gebracht.
Daarna moet men enkel nog de inhoud van de zak met water mengen. Zo ontstaat een mortel die opgepompt en uitgesmeerd kan worden voor een gelijkmatige deklaag/ondervloer:
- Isoleren van vloeren: dit materiaal biedt een goede thermische isolatie en een uitstekende mechanische weerstand.
- Isoleren van platte daken: in combinatie met polystyreen (EPS) of polyurethaan (PUR) ontstaat een uitstekende thermische isolatie.

|