 Afval brengt heel wat CO2-uitstoot voort in scholen. Onderzoek van de OESO (2012) toont immers aan dat zowat 55 à 65 % van de broeikasgasuitstoot in Vlaanderen gerelateerd is aan afvalproductie en verwijdering. Deze uitstoot kunnen scholen op twee manieren makkelijk verminderen:
- Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk afval vermijdt.Dit kan bijvoorbeeld door ouders te vragen alleen brooddozen en drinkflessen te gebruiken en wegwerpverpakkingen zoveel mogelijk te vermijden. Vraag de ouders eveneens om niet te grote porties middageten mee te geven zodat dit ook niet verdwijnt in de afvalcontainers van de school.
- Zorg ervoor dat het afval dat toch vrijkomt juist wordt ingezameld zodat het gerecycleerd kan worden. Zamel je momenteel alleen of vooral restafval in? Neem dan eens een paar restafvalzakken vast en sorteer deze uit om na te gaan welke recycleerbare stromen er in jouw school vrijkomen (een overzicht van de verplicht in te zamelen afvalstromen)
Het is verrassend hoeveel CO2 je eigenlijk wel niet uitstoot door afval maar ook door autorijden, woningververwarming, koken, werken, vliegen,... Je totale uitstoot als school kan je hier berekenen via deze CO2-calculator.
Een mogelijke oplossing voor keukenafval en etensresten is het composteren van dit afval. Composteren verlaagt de ecologische voetafdruk én afvalfactuur van je school en je school draagt bij aan een gezonde en sterke bodem. Bereken hoe sterk je je ecologische voetafdruk kan verlagen met de CO2-tool van VLACO.
Aan de slag met CO2-uitstoot met uw leerlingen? Voor 10-tot 12 jarigen heeft de provincie Vlaams-Brabant een CO2-calculator ontwikkeld waarmee leerlingen op een leuke manier kunnen leren hoe ons (afval)gedrag invloed heeft op het klimaat en de klimaatverandering.
|