 Bent u een meubelproducent? Dan is het zinvol om meubilair al in de ontwerpfase vlot demonteerbaar te maken. Alles begint bij een slim design.
Een eenvoudige demontage maakt eventuele herstellingen mogelijk, maar laat u ook toe om recyclagedoelstellingen vlotter te behalen, doordat de verschillende materiaalfracties vlotter van elkaar te scheiden zijn.
Enkele tips:
- Beperk het aantal materiaalsoorten, en groepeer waar mogelijk onderdelen uit hetzelfde materiaal.
- Vermijd permanente verbindingen (lijmen, lassen …), maar kies voor niet-permanente verbindingen zoals schroefverbindingen, klikverbindingen …
- Maak onderdelen vlot uitwisselbaar. Kies voor een minimum aantal verbindingspunten, die goed bereikbaar zijn voor de hersteller.
- Zorg dat het meubilair met zo min mogelijk gereedschap uit elkaar te halen is. (Complexe) onderdelen die nog niet versleten zijn kunt u – na refurbishing – opnieuw gebruiken.
- Vermijd (chemische) nabehandelingen, want die bemoeilijken de recyclage aanzienlijk. Voor hout kunt u bijvoorbeeld kiezen voor natuurlijke nabehandelingen (thermische verduurzaming, lijnolie, natuurlijke was …), die toelaten om het hout na afdanking op een ecologische manier te verwerken.
Meer info bij WOOD.BE, het kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie.
|