 De kwaliteit en de recycleerbaarheid van afval stijgt naarmate het dichter bij het punt van ontstaan gescheiden kan ingezameld worden. Dit betekent dat reeds vanaf het ontstaan aan de productielijn duidelijk moet zijn in welk recipiënt het afval moet ingezameld worden.
Door het gescheiden inzamelen van zuivere afvalstromen stijgt niet alleen de recycleerbaarheid, maar kunnen ook betere condities en prijzen onderhandeld worden met de inzamelaar. Afvalfracties die bij de inzamelaar verder moeten worden uitgesorteerd, leiden tot bijkomende handelingen en dus een hogere kost.
Hoe komen tot een efficiënt bedrijfintern afvalinzamelsysteem? Bekijk het filmpje van Afvalorisatie hier en lees zeker onderstaande tips.
- Start met het in kaart brengen van uw afvalstromen en het huidige inzamelsysteem: Waar in het productieproces ontstaan de verschillende afvalfracties? In welke hoeveelheden? Betreft het gevaarlijke, of niet-gevaarlijke afvalfracties? Welke fracties bezitten nog een positieve economische waarde? Wat met de recycleerbaarheid van de afvalstromen? Kunnen fracties samengevoegd worden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit of de recycleerbaarheid? Wie haalt de afvalfracties op? Met welke periodiciteit? Welke verwerkingsmethode wordt door de verwerker aangeboden? Welke (transport- en verwerkings)kost is hieraan verbonden?...
- Optimaliseer de gescheiden inzameling van afvalstromen. Ga hierbij verder dan de wettelijk verplicht in te zamelen afvalstromen (zie Vlarema, art. 4.3.2). Kijk zeker ook naar de samenstelling van het restafval. Zitten hierin nog fracties die kunnen gerecyceerd worden?
- Voorzie aangepaste recipiënten met label waarop duidelijk gevisualiseerd wordt wat er mag ingezameld worden. Beter dan aan te geven welke fracties niet in de container mogen. Zo voorkom je discussies over de in te zamelen afvalstoffen, vermijd je vermenging van afvalfracties, en voorkom je waardeverlies.
- Voorzie duidelijk gemarkeerde & afgebakende inzamelplaatsen. Waar worden de afvalstoffen het meest optimaal ingezameld? Zijn er wel voldoende recipiënten aanwezig? Bekijk zowel de recipiënten aan de lijn, als deze in het containerpark van het bedrijf.
- Voer een intern registratie- en opvolgsysteem in. Geef de afvalstromen een eenduidige naam en uniek nummer. Deze naam en nummer vormen de identiteit van de afvalstroom en volgen deze doorheen de volledige interne afvalflow - vanaf afvalrecipiënt tot op de factuur. Gebruik de eenduidige naam en nummer ook bij administratie zoals in het afvalstoffenregister (link met de tip afvalstoffenregister). Zo blijft het voor iedereen duidelijk over welke afvalstroom het gaat. Licht hierbij elke partij die een rol speelt bij de inzameling, transport en verwerking van de afvalstoffen in over het ingevoerde systeem.
- Stel een verantwoordelijke aan voor het beheer van de afvalstoffen in het bedrijf. Wie zorgt voor de lediging van de recipiënten aan de lijn? Wie beheert het containerpark van het bedrijf? Bij wie kunnen werknemers terecht bij vragen?
- Zorg voor opleiding van de werknemers, zij zijn de belangrijkste actoren voor een goede en correcte inzameling van afvalstoffen.
- Organiseer ten slotte regelmatige controles om na te gaan of de inzamelverplichtingen nog correct worden nageleefd en herhaal ingeval nodig, de opleiding voor de medewerkers.
Deze Cirkeltip kwam tot stand binnen het door VLAIO gesubsidieerde project AFVALorisatie van Agoria en Sirris in samenwerking met de OVAM.
|